PANKAKOSKEN KYLÄ

 

Pankakoski sijaitsee noin 6 kilometriä itään Lieksan keskustasta Lieksanjoen varrella. Pankakosken kohdalla joki tekee mutkan ja kosken haarojen väliin jää tehdassaari, jolla Pankakosken kartonkitehdas sijaitsee. Asukkaita Pankakoskelta löytyy n.1200, joista 250 on alle 18-vuotiaita. Suurin teollinen työnantaja on luonnollisesti tehdas 300 työpaikallaan, mutta lisäksi Pankakoskella toimii myös betonielementtejä valmistava Pielisen betoni Oy:n tehdas.

Pankakoski oli aikoinaan eräs Suomen suurimmista ja näyttävimmistä koskista. Kun teollisuus alkoi 1800-luvun alussa kosken voiman hyväksikäytön, järvimalmin ja suurien metsävarojen myötä Pankakoskellakin, tarvittiin tietysti paljon työvoimaa. Työläiset ja tehdas rakensivat talojaan Pankakoskelle ja näin sai alkunsa Pankakosken kylä. Suurin osa väestöstä oli tehtaalla töissä, jopa lapsetkin. Kylä siis eli täysin tehtaasta ja niinpä Pankakoski on eräs aikakautensa merkittävimpiä ja vanhimpia teollisuuspaikkakuntia.

Nykyään tällainen asettelu on jo vähentynyt, mutta silti suurin osa työikäisistä asukkaista työskentelee tehtaalla. Pankakosken kylässä oli parhaimmillaan vaate-, kirja- ja ruokakauppoja, pankkeja, baareja, kahviloita sekä elokuvateatteri. Vuosien saatossa muuttoliikkeen, työttömyyden ja tehtaan vähentyneen työvoiman tarpeen vuoksi Pankakosken palveluvarustus on vähentynyt, mutta silti käytettävissä on yhä 2 kauppaa, parturi-kampaamo, ala-asteen koulu, kirjasto, sekä baari-kahvila.

Vapaa-ajan vietto mahdollisuudet ovat hyvät; valaistu 7 km:n latu, uimalaitos, tenniskenttä, sekä kaunis erämaa ympärillä houkuttavat ulkoilemaan; marjastamaan, sienestämään, kalastamaan, veneilemään, metsästämään, suunnistamaan ja retkeilemään. Lisäksi Lieksan läheinen sijainti laajentaa harrastuksia, sillä Lieksasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

Pankakosken kylä koostuu useasta eri kylänosasta, joita ovat: Rasivaara, Hangaspuro, Keskusta, Pankalampi, Niska, Ojala, sekä Heittopelto. Asutus on levinnyt tehtaan ympärille ja eri alueet on rakennettu eri aikoihin, vanhimmat työläisten asuntoalueet lisäksi ilman mitään asemakaavaa.

KESÄILTA PANKAJÄRVELLÄ

 

COPYRIGHT OLLI ROVIO 2000